10 redenen waarom video marketing werkt

In zowat elk marketinggerelateerd trendrapport zie je dezelfde dingen terugkomen. Artificial intelligence, voice search, podcasts & video marketing. Steeds meer bedrijven investeren in video marketing. En terecht. Want video werkt. Maar hoe komt het dat je met sterke video’s beter de aandacht weet te trekken? In deze blogpost geven we je 10 redenen waarom video marketing zo sterk is. 

6 mensen die een video bekijken op laptops, smartphones & tablets

 

1. Social media loves video marketing

Vandaag moet alles snel gaan en hebben we weinig concentratievermogen. Je moet erin slagen om snel en duidelijk te communiceren met je doelgroep. Video slaagt er veel beter in om een boodschap over te brengen dan tekst op sociale media. Dat komt doordat je snel door je feed scrollt. En dan vliegt tekst voorbij zonder dat je het echt leest. Maar een video zie je wel verschijnen. Een sterke video grijpt meteen je aandacht, waardoor je blijft kijken. Met andere woorden: je bekijkt meer video’s dan dat je teksten leest. Daardoor is de kans veel groter dat je video’s liket, becommentarieert of deelt met je netwerk. Uit een onderzoek van Hubspot bleek zelfs dat video 48% meer views krijgt dan andere content en dat video tot 65% meer interactie teweeg brengt op Facebook.

video ontvangt het meeste views en interactie van alle content

 

2. Beeld is sterker dan woorden

Het is geen geheim dat we harder reageren op beelden dan op woorden. De verklaring daarvoor zit in onze hersenen. Die zijn zo geprogrammeerd dat je ze met video veel beter beïnvloedt dan met tekst. 
De cijfers? 

  • Onze hersenen verwerken beeld tot 60.000 keer sneller dan tekst

  • Tot 95% van de kijkers van een video onthoudt de video. In het geval van tekst daalt dat cijfer naar 10%.

Als je wilt dat je kijkers je boodschap onthouden, zet dan in op video voor een maximaal effect.

95% van de kijkers onthoudt een video ten opzichte van 10% bij tekst

 

3. Met video marketing scoor je punten bij Google

Je leeft in een tijd waar bovenaan staan in Google zowat de natte droom is van elke bedrijfsleider. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Google beoordeelt je website op meer dan 200 factoren om je positie in de zoekresultaten te bepalen.
Één van de belangrijke factoren is de tijd dat bezoekers spenderen op je website. Hoe langer bezoekers op je website blijven, hoe meer vertrouwen Google heeft in de kwaliteit ervan. En die tijd kun je drastisch verhogen door voldoende goede video’s te voorzien. Want een goede video kijk je uit. 
Hoe meer je die bezoekduur verhoogt met video, hoe meer punten je  scoort bij Google.

 

4. Video vereenvoudigt de boodschap

1 minuut video legt uit wat jij in enkele duizenden woorden doet. En dat komt van pas, want de tijd van je fans en klanten is kostbaar. 
Een ingewikkeld productieproces leg je bijvoorbeeld snel en gemakkelijk uit aan de hand van een animatievideo of een simpele video zoals we ze kennen van Discovery Channel’s ‘How it’s Made’. Het is dan ook geen verrassing dat we how to video’s wereldwijd het meeste bekijken.

 

5. Video stimuleert conversie

Door video te voorzien voor potentiële klanten, maak je veel sneller duidelijk wat de voordelen zijn voor hen. Stel dat je een nieuwe blender wilt kopen om de lekkerste smoothies te maken. Je hebt 2 kanshebbers.
De eerste blender geeft je een uitvoerige beschrijving van wat de blender allemaal kan.
De tweede blender geeft je een iets minder uitvoerige beschrijving, maar wel een uitgebreide video waar je het product in actie ziet. Je merkt dat de blender gemakkelijk te gebruiken is en dat je er inderdaad snel smoothies mee maakt.
Dankzij video is de kans veel groter dat je voor de tweede blender kiest. Want die explainervideo werkt!

 

6. We verslinden video

In 2019 keek de wereld maar liefst 1 miljard uur video per dag op YouTube en telde de website maar liefst 2 miljard gebruikers. Met andere woorden: elke gebruiker keek gemiddeld 0,5 uur per dag naar video. 
We leven in een wereld waar video domineert. And we love every second of it.

 

7. Video kweekt menselijkheid en vertrouwen

Meer dan 90% van je aankoopbeslissingen maak je op basis van emoties. We doen niet graag zaken met koude bedrijven. We houden van menselijke merken. En dat is wat video doet voor je bedrijf. Video geeft je bedrijf een gezicht. Denk maar aan Cora van Mora of Mr. Proper. Combineer een gezicht met een typerend taalgebruik en je slaagt er veel beter in om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Als gevolg herkennen je klanten je sneller en vertrouwen ze je meer.

 

8. Voor elke boodschap bestaat er een video

Je eigen verbeelding is de grens wat video betreft. Je kunt abstracte concepten in een animatievideo gieten om ze toegankelijk te maken. Maar je kan evengoed een afgelikte reclamespot met veel special effects creëren. Afhankelijk van de boodschap die je wilt geven en de doelgroep die je tracht te bereiken, kies je snel het ideale formaat voor jouw video.

 

9. Video kan je overal gebruiken

Het voordeel van video is dat zowat elk mogelijk platform video ondersteunt. Elk sociaal medium, elke zoekmachine en elke website ondersteunt video. En dat maakt het heel gemakkelijk voor jou om je video naar alle relevante kanalen te verspreiden. Als je wilt, laat je zelfs een aftermovie draaien op bedrijfsevenementen. Probeer dat eens met een blog of een e-mail!

Video op alle social media kanalen

 

10. Video is opsplitsbaar

Wanneer je investeert in video marketing, haal je er het liefste van al het meeste uit. En dat is heel gemakkelijk wanneer je slim omgaat met de beschikbare video’s. Kijk maar naar hoe zo goed als alle talkshows dat doen op YouTube. Een volledige aflevering van ‘The Late Late Show with James Corden’ duurt 40 minuten. En dat is lang!
Dat lossen ze slim op door de interessantste stukken van elke aflevering uit de volledige opname te knippen. Die fragmenten publiceren ze op hun YouTube kanaal, waar 22 miljoen mensen op geabonneerd zijn.

En dat kan jij ook! Maak je een video over 5 voordelen van je product? Zorg ook voor 5 ‘snackable’ video’s van elk voordeel apart!
Wanneer start jij met video marketing?
Video marketing domineert het marketinglandschap van 2020. Hoe sneller je erop inzet, hoe sneller je de vruchten ervan plukt. De vraag voor elk bedrijf is niet meer of ze gaan starten met video. Het is wanneer ze starten met video. Want video werkt.

Ben je niet zeker hoe je start met video marketing? MOTCHA kan op elk ogenblik in het creatieproces instappen.

Ontvang advies over je video marketing