Je gaat uitleg verschaffen bij beelden waarbij het zonder niet lukt de boodschap over te brengen.
Natuurlijk is het een kunst als je mooie beelden, de juiste sfeer en een leuk muziekje duidelijk kunnen maken wat jouw boodschap is, maar dat is niet altijd haalbaar. Voice-over is in die gevallen de redder in nood. Je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden, als het gaat over vertellers.
Zo is er geschreven tekst die je over het beeld kan laten lopen. Natuurlijk heb je mooie opnames die je liever niet gaat verstoppen achter een tekst. En wat als de kijker even niet oplet? Dan heeft hij de informatie niet meegekregen.
Een presentator in beeld brengen kan ook een optie zijn. Je hebt helaas niet altijd een gezicht dat bij jouw merk past of bij de manier waarop je wilt communiceren. Daarbij trekt een verteller in beeld veel aandacht en kost dit ook meer tijd en geld.
Heb je tekst en presentator overwogen, maar vind je deze opties toch niet passen? Dan kan een stemacteur oftewel voice-over redding bieden.
Naast het verduidelijken van de beelden en extra achtergrondinformatie te geven, heeft de voice-over nog enkele andere handige eigenschappen.
De manier waarop een stem het publiek aanspreekt, is van groot belang voor de boodschap en de beïnvloeding van de kijker. Een stem kan de kijker rechtstreeks aanspreken, vragen stellen en betrekken in het verhaal.
De kijker hoeft alleen maar te luisteren en wordt zo in het verhaal getrokken. Een voice-over voegt emoties toe aan de beelden, waardoor de kijker emoties gaat conditioneren met jouw merk of product.
Een voice-over kan de kijker ook manipuleren. Dat kan door zinsbouw, het gebruik van bepaalde woorden, herhaling enzovoort. Daarbij wordt er met associatie gewerkt. Gaat de stemacteur een woord heel enthousiast brengen, zal het woord ook geassocieerd worden met gelukkige of blije gevoelens.
Dan heb je ook nog de toon. Je kan kiezen voor een luchtige, opgewekte en leuke stem en toon, of eerder een zware, serieuze stem. Zorg in ieder geval dat de stem past bij de boodschap die je wilt overbrengen.
Zoals hierboven al gezegd, zal je bij een presentator extra tijd moeten rekenen. Meer tijd in voorbereiding enerzijds, en ook meer tijd voor productie anderzijds.
Als je met een voice-over werkt, wordt het vertelritme verhoogd en kan het filmpje net korter worden gemaakt indien je dat wenst. Het inzetten van een professionele spreker kost meestal ook minder dan een presentator. Daarnaast hoef je ook geen video-opnames te maken en kan alles dus vlotter verlopen.
Een opname maken met een stemacteur gebeurt wel het best in een professionele opnamestudio, zoals die van DB Video. Daar is alle nodige apparatuur voorhanden. Ook bewerkingen kunnen er snel gebeuren, net als het plaatsen van de stem op de beelden.
Heb je nog vragen met betrekking tot voice-over? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!