druk de kosten

9 tips om de kosten van je videoproductie te drukken

Delen
druk de kosten

Maak een duidelijke briefing

Tijd is het ‘duurste’ aspect van een video. Hoe langer je doet over het totale proces, hoe meer middelen en moeite dit kost. De beste manier om tijdens heel dat proces zo weinig mogelijk tijd te verliezen, is door een transparante en complete briefing op te stellen. 

Welke doelstelling heeft de video?

De doelstelling van je video bepaalt de manier waarop je je boodschap overbrengt. Denk maar aan conversiegerichte video’s waarin je kijkers een gevoel van urgentie geeft, of video’s gericht op merkbekendheid waar je eerder beroep doet op emotionele verhalen! 

Welke doelgroep wil ik bereiken met deze video?  

Kinderen stellen speelse animatiefilmpjes op prijs. Maar dat raden we eerder af als je (bijvoorbeeld) advocaten wilt bereiken. 

Wat is de hoofdboodschap die ik wil communiceren?  

Wanneer je de hoofdboodschap duidelijk in je briefing verwerkt, maak je het gemakkelijker voor alle betrokkenen om aan de slag te gaan en overal de juiste nadruk te leggen.  

Welke stijl/sfeer moet de video uitstralen?  

De video moet in lijn liggen met je gewoonlijke bedrijfscommunicatie. Als je in brochures bijvoorbeeld formeel en theoretisch communiceert, dan behoudt je die stijl het liefst. Besteed hieraan de nodige aandacht! Het is een belangrijke richtlijn die je wilt doortrekken in je productie. 

Hoe komt mijn huisstijl terug in de video? 

Naast communicatiestijl heeft je bedrijf ook een huisstijl. Denk aan kleuren, logo’s, fonts en dergelijke. Maak een kort en bondig overzicht van de belangrijkste aspecten van je huisstijl. Zo kan het videoproductie team daar snel mee aan de slag. 

Hoe lang moet de video zijn?  

Dit is grotendeels afhankelijk van de boodschap die je wilt geven en de doelgroep die je wenst te bereiken. Complexe boodschappen duren langer om uit te leggen. 

Via welke kanalen wil je de video verspreiden?  

Stel dat je YouTube en Instagram wilt gebruiken als distributiekanalen. In dat geval kan het handig zijn om één langere video te plaatsen op Youtube, en die video in 10 kleinere Instagram-video’s te knippen! Wat werkt op YouTube, werkt niet per se op Instagram! Door dit op voorhand mee te geven in je briefing, kan je productie partner je daarin adviseren. 

Wat is de planning? Wanneer wil je opnemen? Wanneer wil je de finale versie in handen hebben? 

Door een strakke planning op te stellen, kom je niet voor verrassingen te staan. Zowel jij als het team weten wanneer jullie wat kunnen verwachten. Daardoor kan je snel schakelen en verspil je zo weinig mogelijk tijd. 

Welk budget heb je voor ogen? 

Door op voorhand je budget te bepalen, kom je niet voor verrassingen te staan. Je stelt duidelijke krijtlijnen op waarbinnen je zal opereren. Als je budget bijvoorbeeld €1.500 is, dan weet het videoproductie team perfect wat het wel kan doen en wat niet haalbaar is. 

Kies je videoproductie huis zorgvuldig

Groepsfoto camerateam

Schrijf zelf de basis van je script

script animatie video marketing

Gebruik eigen werknemers als acteurs 

Je hebt niet voor elke video fitnessmodellen en posterboys nodig als acteurs. Integendeel! In sommige gevallen komt je video veel échter en vertrouwder over als de acteurs in je video helemaal geen ‘acteurs’ zijn, maar eigen werknemers. Zo zorg je voor herkenbaarheid in je video en maak je geen gebruik van cliché personages.  

Tot slot hebben eigen werknemers ook een leuk effect op social media, waar je het liefst zo veel mogelijk interactie stimuleert. Iedereen ziet graag de mensen achter je bedrijf. Door je medewerkers te integreren in je video, stimuleer je de interactie die je zoekt. We zien dan ook snel het verschil tussen acteurs en echte werknemers. Eigen personeel inschakelen als acteurs, is bovendien een snelle, gemakkelijke en menselijke manier om de kosten van je videoproductie te drukken! 

In andere gevallen is het gewoon logisch om eigen werknemers te gebruiken in je filmpje. Neem eens een kijkje in die ‘fun’ highlight op ons made_by_motcha Instagram account. Daar stellen we ons team op ludieke wijze voor! 

Gebruik eigen locaties en attributen 

Naast acteurs zijn locaties en attributen ook zaken die je perfect zelf kunt voorzien in de meeste gevallen. Waarom zou je een kunstmatig kantoor vormgeven als je the real deal ter beschikking hebt? Wat je zelf hebt, is vaak beter. 

Maak nuttig gebruik van tijd, videocrew en materiaal 

Je wilt een leuke aftermovie van je event!  Lijkt dat dan ook niet het aangewezen moment om een paar tevreden klanten of bezoekers voor de camera te halen.  2 vliegen in 1 klap.  Met dezelfde ‘video’tijd en crew kan je meerdere video’s laten opnemen. Of je de montage al onmiddellijk laat uitvoeren, beslis je zelf. Maar de bronbestanden en opnames kunnen altijd op een later ogenblik gemonteerd worden tot leuke videotestimonials

Of je wilt enkele drone beelden van je nieuwe distributiecentrum.  Boek die dronepiloot vroeg genoeg in en met een goedgekeurd vluchtplan, laat je ineens beelden van de omgeving, de werkplek en het distributiecentrum maken die niet alleen voor deze video kunnen dienen, maar misschien de basis vormen voor een latere beursvideo waar je mee wilt uitpakken.  

Kies het videoformat zorgvuldig 

Video bestaat in veel vormen en maten. Er is video, 2D-animatie, 3D-animatie, drone-video, enzovoort. Afhankelijk van het format dat je kiest, eindig je met een andere kost. Zo zal 3D-animatie je meer kosten dan een ‘gewoon’ filmpje dat je in je kantoren opneemt. Maar met sterk camerawerk en een studio raak je soms al ver!  

Denk wel goed na over dit aspect, want de kost van het format is niet de belangrijkste beoordelingsfactor. Sommige boodschappen werken gewoon beter in bepaalde formats. Denk maar aan een ingewikkeld productieproces. Of stel dat je video vooral te zien is in een drukbezochte, luidruchtige ruimte. Op zo’n locaties zorgen 2D-animatievideo’s ervoor dat je video gemakkelijk te bekijken is. Je vereenvoudigt de beelden, waardoor je zelfs in een drukke ruimte de video volledig begrijpt. 

Door iets meer te investeren in format, slaag je er nadien soms beter in om die investering terug te verdienen! Wij investeerden bijvoorbeeld in een explainer video om de werking en bestaansreden van MOTCHA uit de doeken te doen.

Verzorg je voorbereiding tot in de puntjes

Wanneer de opnames naderen, is het een absolute prioriteit om alles tot in het kleinste detail te regelen. Het zou heel spijtig zijn al je wilt beginnen opnemen en er belangrijke attributen blijken te ontbreken. Maak daarom een eenvoudige checklist waarop je kan aanvinken wat al klaar is en wat niet: attributen, locatie, personeel, script....

Door zorgvuldig alles voor te bereiden, verzeker je de aanwezigheid van alle benodigdheden en vermijd je tijd- en geldverspilling

Volg post-productie van dichtbij 

Er kruipen veel uren in de post-productie/bewerking van je video. Dit is het moment waar de voorbereiding en de opnames bij elkaar komen. Op basis van jouw briefing en de opgenomen beelden, krijgt het eindresultaat langzaam vorm. De creatieve visies van jezelf en het videoproductie team kunnen verschillen van elkaar. Je wilt voorkomen dat je een afgewerkt product krijgt dat niet voldoet aan je wensen. 

Vraag bijvoorbeeld om de voormontage. Dat is de eerste, nog heel ruwe versie van het eindproduct waarbij alle gewenste fragmenten achter elkaar geplaatst zijn. Op basis van die voormontage geef je feedback zodat de monteur het eindproduct kan aanpassen aan jouw creatieve visie. 

Mik op kostenefficiënte video’s 

Na deze negen tips heb je een beter beeld van hoe je de kosten van je videoproductie drukt.  

Door je te focussen op een gedetailleerde voorbereiding en een efficiënte productie en post-productie, bespaar je een pak euro’s uit op het totale proces. Besef natuurlijk altijd wel dat video een zekere investering inhoudt. Maar door al deze tips toe te passen, creëer je in het beste geval 1 of meerdere video die jaren meegaan! En dat is hoe je die investering dubbel en dik terugverdient.  

Want goede video’s werken!