14 tips om video’s te filmen met je smartphone

Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen video’s maken met een smartphone. En iedereen doet het ook, van tieners tot bedrijfsleiders. Toch varieert de kwaliteit van die filmpjes enorm. Met deze 14 tips kom je gelukkig al een heel eind!

1. Zet je vliegtuigmodus aan

Het is lastig wanneer je een opname moet onderbreken omdat iemand je belt of omdat je een Whatsapp-bericht ontvangt.

Door je smartphone in vliegtuigmodus te zetten, zorg je ervoor dat niets of niemand je kan storen terwijl je een video opneemt. Dat resulteert in minder takes en dus snellere resultaten.

2. Gebruik de achtercamera van je smartphone

De voorcamera van je smartphone is altijd van mindere kwaliteit dan de achterste. Gebruik daarom altijd de achterste camera van je smartphone als je filmt.

Wil je recht in de camera kijken, maar heb je niemand om je te filmen? Vermijd dan die frontcamera en gebruik een statief voor de beste beeldkwaliteit.

Zo bedraagt het verschil tussen de voor- en achtercamera van een iPhone X maar liefst 5 megapixels!

3. Verticale vs. horizontale video

Vraag je altijd op voorhand af of je een horizontale of verticale video wilt creëren. 

Het antwoord op die vraag vind je bij de kanalen waarop je de video gaat verspreiden.

In principe gebruik je altijd horizontale video. De enige uitzondering voor verticale video? Video’s die je gebruikt voor Instagram Stories en Facebook Stories.

4. Zorg voor voldoende geheugen

Video’s zijn zware bestanden. Zeker als je in HD of zelfs 4K filmt. Het zou zonde zijn als je begint te filmen en na 30 minuten ziet dat je smartphone onvoldoende geheugen heeft. 

Zorg er op voorhand voor dat je voldoende ruimte hebt om meerdere takes op te nemen zonder halverwege te moeten stoppen. Je voorkomt op die manier dat je tijd verspilt.

5. Bereid je verhaal voor

bereid een script voor voor je smartphone video

Video’s maken is een tijdsintensief proces. Hoe beter je jezelf voorbereidt, hoe sneller en efficiënter de opnames verlopen.

Denk daarom op voorhand na over:

  • Script: wie zegt wat?
  • Locatie: is er veel storing door externe factoren, zoals het weer of voorbijgangers?
  • Compositie: wat moet er wanneer in beeld komen (en hoe)?

Een sterke voorbereiding is de eerste stap naar een sterke video.

6. Zoom nooit in

inzoomen met je smartphone camera resulteert in minder scherpe beelden.

Inzoomen met de camera van je smartphone is geen goed idee. Het gaat meestal hand in hand met verlies van pixels, stabiliteit en beeldkwaliteit. Het resultaat? Onscherpe beelden.

Als je werk moet verrichten waarbij inzoomen belangrijk of noodzakelijk is, dan neem je het best een professionele camera.

Geen professionele camera in de buurt? Benader dan het onderwerp in plaats van in te zoomen. Zo behoud je de scherpte van je beelden.

7. Zorg voor zo veel mogelijk natuurlijk licht

Belichting is een van de belangrijkste aspecten van filmen. Het maakt niet uit of je een camera of een smartphone gebruikt. Zowel onderbelichting als overbelichting zorgen voor slechte beelden die niet professioneel overkomen. Bovendien beperk je de mogelijkheden in montage en post-productie.

overbelichting zorgt voor minder professionele beelden

Je kunt investeren in allerlei belichting. Maar er is 1 lichtbron die gratis is, en meestal snel vindbaar: de zon. Natuurlijk licht is altijd het beste licht

Film je binnen? Kies dan voor locaties waar grote ramen zorgen voor voldoende lichtinval. Geen ramen ter beschikking? Film dan in een ruimte die helder verlicht is.

8. Ga niet van een donkere naar een lichte plaats of omgekeerd

Zoals eerder gezegd is licht een belangrijk aspect van elke opname. 

Stel dat je aan het opnemen bent in helder zonlicht. Het laatste dat je dan wilt doen is een donkere ruimte betreden. Je camera heeft zich aangepast aan de zonnige lichtomstandigheden en gaat zich niet instant aanpassen als je een donkere ruimte binnenstapt. 

Zorg er dus voor dat je zo’n scènes in meerdere takes doet. Anders gaat de plotse overgang van knap, helder beeld naar duisternis niet erg aangenaam ogen.

9. Maak zo weinig mogelijk gebruik van timelapse & slowmotion 

De meeste smartphone-camera’s beschikken vandaag over leuke features zoals een slowmotion-camera. Met sommige smartphones kun je zelfs een timelapse opnemen.

Hoewel die extra’s leuk zijn om eens uit te proberen, raden we je af om ze te gebruiken voor commerciële video’s. 

Door je beelden met de standaardmodus te filmen, houd je alle opties open voor je beelden. Nadien kan je nog gemakkelijk beelden vertragen of versnellen tijdens de post-productie van je video.

10. Vergrendel exposure en focus

Voor foto’s is het vaak handig dat je smartphone de helderheid en focus automatisch aanpast aan de situatie. Maar voor video kan het een ramp zijn. Plotse aanpassingen kunnen de kwaliteit van je video naar beneden halen.

Stel daarom exposure en focus altijd zelf in. Zo eindig je altijd exact met wat je zelf instelt in plaats van wat de smartphone automatisch instelt voor jou.

11. Zorg voor een schone lens

De meeste smartphones bevinden zich in broekzakken en handtassen. Daar komen ze in contact met enerzijds stof en vuil en anderzijds jouw vingerafdrukken.

Voordat je begint te filmen, moet je je lens reinigen. De kleinste vingerafdruk kan de kwaliteit van je beelden aantasten. 

12. Zorg voor stabiliteit

Accessoires om stabiel video's te filmen met je smartphone

Schokkerige beelden zijn niet aangenaam om naar te kijken. Het komt niet professioneel over en na een tijdje krijg je er hoofdpijn van.

Stabiliteit is essentieel voor een professioneel ogende video. Die stabiliteit bereik je op 4 manieren:

  • Gebruik een statief voor beelden op 1 locatie.
  • Gebruik een stabilisator als je onderwerp beweegt.
  • Beschik je niet over zo’n hulpmiddelen? Gebruik dan beide handen om je smartphone zo goed mogelijk te ondersteunen.
  • Gebruik daarbij vloeiende bewegingen zodat je schokken en trillingen minimaliseert.

13.    Zorg voor kwalitatief geluid

Een externe microfoon voor je smartphone verbetert de audiokwaliteit van je video

De microfoon van je smartphone heeft zelden de capaciteiten die je nodig hebt om je audio goed naar voor te laten komen. 

Daarvoor zijn er 2 tips.

Ga steeds zo dicht mogelijk bij de geluidsbron staan. Op die manier vangt de microfoon het meeste geluid op en hebben omgevingsgeluiden een kleinere impact op het eindresultaat.

Nog steeds niet tevreden van je audio? Denk dan na over een aparte microfoon en verbeter op die manier de audiokwaliteit.  

14.    Voorzie je smartphone van de juiste accessoires

Accessoires zijn geen must. Je kunt al goed uit de voeten met alleen je smartphone. Maar besef wel dat accessoires je werk vlotter en vooral efficiënter laten verlopen.

Wij stelden zelf een setje samen. Die kan je kant-en-klaar kopen. (Meer info)

We raden wel aan je accessoires aan te schaffen bij een speciaalzaak en de (te) budgetvriendelijke gadgets ter vermijden. 

Accessoires voor smartphone video opnames verbeteren de stabiliteit van je beeld, de kwaliteit van geluid, en vermijden fouten in belichting

Volg een gratis smartphone video workshop!

Je hebt nu 14 snel toepasbare tips gelezen om kwalitatieve video’s te filmen met je smartphone. We hebben er nog veel meer voor je in petto. Maar daarvoor nodigen we je graag uit voor de gratis smartphone video workshop! Schrijf je hier in!

Waarom? Omdat video werkt.

Wil je zelf van start gaan met video maar zie je het monteren niet helemaal zitten?
Laat ons die zorg van je overnemen.