5 tips voor een top productvideo

Leestijd: 1 min

De voorbije jaren is video de koning van de content geworden.  Je kan geen scherm bekijken of een bedrijf heeft een nieuwe video gemaakt om hun product te laten schitteren. 

Een productvideo is dan ook heel anders dan die bedrijfsvideo of een video voor brand awareness

Met een productvideo presenteer je je product(en). Je laat zien welke producten er zijn en wat je ermee kan doen. Indien het relevant is, toon je hoe het product gebruikt kan worden en deel je eventueel wat technische details.

Productvideo’s worden ingezet in advertenties, op social media platformen, op je website en zelfs geïntegreerd in je mailcommunicatie tools.  

Uiteindelijk is het doel om kijkers kennis te laten maken met het product en je gamma, ze te overtuigen van de kwaliteit en nood en ze zo aan te zetten tot een aankoop of conversie.

Enkele belangrijke tips

Hier volgen enkele tips waarmee je het best rekening houdt bij het bedenken en creëren van een productvideo.  Natuurlijk gaat het nog verder, maar deze aandachtspunten geven je in ieder geval een goede start om interessante productvideo’s te creëren die je product onweerstaanbaar maken.

Waar komt de video te staan? Waar krijgen ze hem te zien?

Waar ga je de video zetten? Misschien heb je veel verschillende plannen met die video, maar vertrek vanuit 1 hoofddoel.  De belangrijkste promo-plek bepalen en vastleggen is belangrijk voor de opbouw van je verhaal.

Denk na in welke fase van de customer journey je potentiële klant zich bevind. Wanneer ze een video op facebook of Instagram bekijken, kennen ze je merk waarschijnlijk nog niet. Wanneer ze de video op je website bekijken, kennen ze al zeker je brand - misschien zelfs al je product -  en is de video het duwtje in de rug die ze nodig hebben om tot die aankoop over te gaan. Is het product al verkocht maar wil je de verschillende eigenschappen, mogelijkheden of onderhoudstoepassingen meegeven, kies dan voor een aparte tutorial of explainer video.

Waar past je productvideo in de customer journey van je ideale klant?  

In plaats van 1 video voor alle platformen te maken, raden we aan verschillende formaten en afgeleiden te overwegen. 

Context is koning

Plaats je product in een context. Toon niet alleen het product, maar toon ook waarvoor je het kan gebruiken. Zo zullen kijkers sneller zien of ze het product eigenlijk wel kunnen gebruiken. Het maakt meteen duidelijk waarom je product handig zou kunnen zijn.

Ga je specifiek voor advertenties en awareness : zet je merk en product in de kijker! Leg met andere woorden uit wat het product doet op een simpele en laagdrempelige manier.

Komt de video op de productpagina van je website : zorg dat alle specificaties benoemd worden en toon het nut van je product. Toon welk probleem het product oplost. Zorg ervoor dat je - naast al de technische informatie - ook een verhaal vertelt in het filmpje. Natuurlijk blijft de nadruk liggen op het voorstellen van een specifiek product of een productlijn, maar toch wil de ontvanger ook een idee hebben van wie de personen zijn achter het product.

Marktonderzoek

Neem de tijd voor een klein marktonderzoek. Check gerust even de concurrentie hun aanpak. Surf door hun social media en websites en werp een blik over de schutting..

Wie is je (ideale) klant? Hoe leven ze? Waar kopen ze? Waar zijn ze mee bezig. Door het uitzoeken van je ideale klant en het uitschrijven van zijn buyer persona kan je daarop inspelen. Je product betrekken bij hun situatie en leefwereld.

Iemand die joggingsbroeken koopt zal waarschijnlijk een actief (buiten)leven lijden. Door dat in de video te verwerken creëer je herkenbaarheid en connectie.  

Plan tijd in om een duidelijke look & feel voor je video te bepalen. Neem je stijlgids erbij. Denk aan je taalgebruik, de tone-of-voice. Blijf trouw aan je andere communicatie tools. Zorg voor herkenbaarheid.  

Door goede buyer persona ‘s op te stellen zal je video je ideale klant zeker bereiken.

Hou het simpel

Niet alleen de inhoud van je video moet to-the-point zijn. Ook de hele samenhang van beelden en het verhaal hoeft niet te ingewikkeld te zijn. Hou je aan het essentiële. Een goed filmpje over producten duurt zo’n 40 tot 60 seconden. Als je het langer maakt, bestaat het risico dat je de aandacht van je publiek verliest.

Maak een actieve video

Zorg dat je video niet te eentonig is door vast te houden aan een beeld met een vaste camerapositie. Wissel af tussen totaal-shots, medium-shots en close-up-shots. Die afwisseling houdt je publiek ‘wakker’. Daarnaast helpt het ook als de spreker een open houding heeft. Bij voorkeur staat de spreker recht.

Door verschillende shots af te wisselen breng je dynamiek in je video. Waardoor die aangenaam om te bekijken wordt.

De kans is heel groot dat je te veel beeldmateriaal hebt na het opnemen van de productvideo. Let op dat je vasthoudt aan het plan en niet de overige beelden ook gaat verwerken. Zo wordt je filmpje te lang of minder onduidelijk.

Hou er rekening mee dat een eigen productvideo creëren volgens de kunst van het vak een uitdaging is. Naast deze tips heb je ook het juiste cameramateriaal nodig en ook het montagewerk is niet altijd evident. Heb je hier hulp bij nodig? Plan een vrijblijvend intakegesprek.  

Seeing is believing, check hier een selectie van productvideo’s die we maakten.