Camera vs. smartphone: welk toestel gebruik je wanneer?

Als je een video wil filmen, heb je 2 keuzes. 

Kies je voor een professionele camera? Of ga je voor je compacte smartphone waar je tegenwoordig ook erg veel mee kunt qua video? 

Er is geen snel antwoord op die vragen, omdat het afhangt van de situatie waarin je je bevindt. In deze blog zoomen we dieper in (pun intended) op wanneer je beter kiest voor een camera en wanneer je smartphone volstaat.

Wanneer volstaat een smartphone?

Een smartphone is ‘inferieur’ aan een professionele camera, maar kan in sommige gevallen perfect adequaat zijn.

De algemene vuistregel voor smartphones is heel gemakkelijk: is het vluchtige, minder professionele content, oftewel snackable content? Dan volstaan de camera en microfoon van je smartphone in de meeste gevallen.

Hier zijn alvast enkele voorbeelden waarin je je smartphone kan gebruiken.

Vlogs

Vlogs vinden vaak plaats in kantoorruimtes, woningen of buitenshuis. Het gaat meestal om 1 persoon die inzichten of ervaringen deelt met zijn of haar publiek.

Daar heb je niet per se een professionele camera voor nodig. Voor zulke toepassingen volstaat je smartphone.

smartphones volstaan voor vluchtige social media video's, snackable content

Social media-video’s

Social media behoren tot de meest vluchtige kanalen ter wereld. We scrollen als bezetenen door onze newsfeed op zoek naar amusante of leerrijke content.

Meestal gaat het dus om een informele sfeer waar behoefte is aan korte, maar krachtige video’s.

Je smartphone is een perfect antwoord op die behoeftes.

Bekijk hier een vlog van onze eigenste CEO

Sfeerimpressies

Organiseert je bedrijf een event? Gebeurt er iets leuks op het kantoor? Heb je een nieuwe stagiar? Of gaf je net een indrukwekkende demo aan een klant, en wil je dat delen met je publiek?

Dan heb je meer dan genoeg aan de camera van je smartphone.

Wij maakten bijvoorbeeld een korte video toen we ons eigen naambord kregen aan de ingang van onze kantoren! 

Voordelen van je smartphone vs. een camera

Het grootste voordeel aan je smartphone, is dat je hem zo goed als altijd op zak hebt. Je neemt hem gemakkelijk bij je en kunt bijna meteen beginnen filmen.

Social media video's neem je gemakkelijk op met je smartphone

Bijna iedereen kan goed overweg met een smartphone, waardoor je geen tijd verliest met de ins & outs van een camera uit te pluizen. En wat je nog niet weet, kom je snel te weten in onze gratis smartphone video workshop!

Het laatste voordeel is dat er geen startinvestering is verbonden aan een smartphone. Je hebt er meestal al een die beschikt over een goede camera.

Nadelen van je smartphone vs. een camera

De beelden zijn van mindere kwaliteit, de microfoon is minder goed in staat om goede audio op te nemen en je hebt snel te maken met schokkerige beelden.

Verder beschikt een camera over snufjes die je niet standaard meegeleverd krijgt bij je smartphone. Als je die snufjes wilt voor je smartphone, moet je investeren in goeie accessoires voor je smartphone

Wanneer filmen met een camera?

Je begrijpt uiteraard dat een professionele camera het altijd wint qua kwaliteit ten opzichte van een smartphone.

Als je professionele video’s wilt opnemen, dan moet je altijd teruggrijpen naar een high end camera.

Gebruik van een professionele camera
 
Maar over welke video’s hebben we het dan?

Bedrijfsvideo’s & commercials

In een bedrijfsvideo (en zeker in commercials) wil je overkomen als een professionele organisatie. Het laatste dat je dan wilt, zijn de schokkerige beelden en minder optimale audio van een smartphone.

Je wilt vloeiende beelden, het liefst vanuit meerdere standpunten én met haarscherpe kwaliteit. Dat gaat nu eenmaal moeilijker met een smartphone.

Zo namen wij onze bedrijfsvideo op met een professionele camera!

 

Video op groot scherm

Smartphone-video’s zijn leuk om te bekijken op een andere smartphone en op een computerscherm. Maar dat verandert snel wanneer je dezelfde video’s op groot scherm vertoont.
 
Wat eerder een redelijk scherpe video was, is nu een uitgerokken hoop pixels. En dat is logisch. De camera van een smartphone is niet voorzien op zo’n grote schermen.
 
Wil je een video op groot scherm vertonen? Gebruik dan een professionele camera.

Video op groot scherm moet scherp zijn en film je best met een professionele camera

Multicam video

Voor een multicam video filmen meerdere camera’s op hetzelfde moment vanuit verschillende perspectieven. Nadien monteer je de video op zo’n manier dat de verschillende perspectieven elkaar afwisselen.

Multicam video betekent natuurlijk meer camera’s en montagewerk. Voor dit soort video kan je zowel smartphones als professionele camera’s gebruiken. Die keuze hangt af van het kanaal waarop je de video wilt publiceren.
 
Gebruik smartphones voor alles gelinkt aan social media. Voor video’s die je op tv of groot scherm wilt uitzenden, gebruik je beter professionele camera’s.

De iphoneset van MOTCHA biedt een budgetvriendelijke oplossing voor multicam video opnames.

Voordelen van een camera vs. je smartphone

Het grote voordeel hebben we al meerdere keren belicht. Een camera is beter uitgerust om video-opnames aan te kunnen. Scherp beeld en duidelijke audio zijn vanzelfsprekend met een degelijke camera. Bij smartphones verlies je altijd kwaliteit.

een camera levert betere opnamekwaliteit in vergelijking met een smartphone

Daarnaast beschikt een camera over meer mogelijkheden waarvoor je smartphone accessoires nodig heeft. Dat is logisch. Een camera is specifiek ontworpen om video’s op te nemen. Voor een smartphone is het een leuke extra feature.

Maar camera’s hebben nog andere praktisch voordelen ten opzichte van smartphones. Hun batterijen gaan langer mee en dat garandeert een ononderbroken filmproces.

Tot slot zet je een camera in voor alle videotoepassingen terwijl je een smartphone maar voor enkele soorten video’s kan inzetten.

Nadelen van een camera vs. je smartphone

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan een professionele camera.

Laten we eerst de meest ‘logische’ nadelen benoemen.

Een smartphone is compact en heb je standaard op zak. Je moet letterlijk je smartphone uit je broekzak nemen en je kunt beginnen filmen.
 
Een volgende nadeel is de gebruiksvriendelijkheid. We weten perfect hoe de camera van onze smartphone werkt en wat we er allemaal mee kunnen. Met een échte camera is dat anders. Er zijn veel menu’s en instellingen die je kan aanpassen. Het is niet altijd duidelijk wat al die zaken zijn. Bij een camera is achtergrondkennis dus best handig.

een camera vereist achtergrondkennis

Het feit dat het niet gemakkelijk is om zo’n camera’s te bedienen, maakt dat de meeste bedrijven beroep doen op een videoproductiebedrijf als MOTCHA.

Maar een videoproductiebedrijf inschakelen heeft nog een voordeel. Je vermijdt op die manier dat je investeert in een goede camera zonder dat je de nodige kennis hebt om het toestel goed te bedienen. Een videobedrijf biedt je alles in één: professionals, materialen en alle ondersteuning die je nodig hebt om een afgewerkte video op te nemen.

Conclusie

Na deze vergelijking van smartphone vs. camera is het besluit kort: heb je een snelle oplossing nodig om vluchtige content zoals een vlog of snackable content op te nemen? Dan volstaat je smartphone in de meeste gevallen.

Wil je professioneel aan de slag? Film dan altijd met een camera. De kwaliteit van de video is altijd superieur aan smartphonevideo’s.

Professionele video’s creëren is niet altijd de gemakkelijkste zaak van de wereld. Heb je iemand nodig die je helpt om een sterk resultaat neer te zetten?
Contacteer ons voor een kennismaking!