In een wereld waarin video als marketinginstrument zeer belangrijk is geworden, doe je er als bedrijf goed aan om een bedrijfsfilm te laten maken, toch?
Jazeker, maar… alles staat of valt bij de kwaliteit van je bedrijfsfilm.
Kom bijvoorbeeld niet aanzetten met een filmpje van 15 minuten waarin iedere hoek van je pand getoond wordt of waarin de baas een monoloog houdt. Ook de keuze van muziek, afwisseling van beelden en voice-over zijn van groot belang.
Een geslaagde bedrijfsvideo helpt je doelgroep en bereik te vergroten en kan toedragen tot hogere marketing en salesscores. Video is shareable, likeable en kan via meerdere social media platformen gepromoot worden.
Hoe maak je dan wel een killer bedrijfsvideo?
Deze 6 universele tips zijn van toepassing voor ieder bedrijf.
Een goede bedrijfsvideo maak je niet op 1-2-3. Een goede voorbereiding, waarbij je gaat stilstaan bij je doelgroep en doel van de video, is een must. Meer nog, het is de basis van je bedrijfsfilm. Heeft je marketing team je ideale persona’s nog niet uitgeschreven, maak dan zeker deze oefening.
Voor wie is het filmpje bedoeld en welke oplossing bied je?
Wat is je doel met deze video?
Bepaal dat en begin van daaruit na te denken over de creatieve inhoud van het filmpje.
Belangrijk is dat je doelgroep weet hoe je product of dienst een oplossing biedt voor het probleem waar zij mee zitten. Wat is de meerwaarde die jij biedt? What’s in it for them? Zet de kijker altijd centraal. Ga de connectie aan. Spreek hen aan op een emotioneel niveau. Los hun probleem op. Stel hen gerust.
In het script wordt precies en tot in de detail uitgewerkt, hoe de bedrijfsfilm eruit gaat zien.
Een goed script bevat de volgende elementen:
Het script is de leidraad bij de productie van de video.
Storytelling is simpel gezegd het geboeid vertellen van een verhaal.
Je kunt een bedrijfsfilm op verschillende manieren benaderen en storytelling is er daar één van.
Het voordeel van het vertellen van een verhaal, is dat je een beleving kunt creëren en kunt inspelen op de emoties van je doelgroep.
Mensen zullen zich herkennen in je verhaal, waardoor je betrokkenheid en verbinding creëert.
Die betrokkenheid en verbinding heb je nodig om mensen later je product of dienst te laten aankopen/afnemen.
Maak je bedrijfsfilm niet te lang want anders is de kans groot dat mensen afhaken en niet je hele video bekijken. Gebruik je veel en ingewikkelde zinnen in je bedrijfsfilm? Dan bestaat het risico dat de boodschap niet goed overkomt. Probeer je bedrijfsfilm daarom kort, krachtig en simpel te houden. To the point!
Een bedrijfsfilm is vaak een onderdeel van een geheel aan marketingactiviteiten en -plannen.
Als je zorgt dat je marketingmaterialen qua stijl op elkaar aansluiten, creëer je een herkenbaar beeld van je bedrijf. Hanteer altijd dezelfde tone-of-voice en look-and-feel. Herhaling is de beste reclame. Hergebruik kleuren, logo’s, call to actions en taal die ook in je andere communicatievormen aan bod komen.
Bepaal op voorhand via welke kanalen je je bedrijfsfilm de wereld in wilt sturen. Verschillende distributiekanalen vragen om verschillende technische specificaties, verschillende formaten en zelfs een verschillende vorm van communicatie en interactie.
Een bedrijfsfilm die op de achtergrond afgespeeld moet worden tijdens een event, mag bijvoorbeeld langer duren dan een bedrijfsfilm die je via Instagram op een doelgroep wil loslaten.
Laat bovenstaande tips een checklist zijn bij het ontwikkelen van je bedrijfsfilm. Heb je hulp nodig of een klankbord, dan staat het MOTCHA team graag voor je klaar. Met raad en daad van creatie tot montage!