Video en storytelling

Video en storytelling: het perfecte huwelijk

Delen
Video en storytelling

Wat je beter niet vertelt… 

Organisaties hebben de neiging om naar voor te komen met feiten en cijfers die de doelgroep eigenlijk niet aanspreken. 

Wat heeft de klant eraan te weten hoeveel omzet je vorig jaar maakte? 

Waarom zou je klant geïnteresseerd zijn in een groeicurve of een droge productomschrijving? 

Wat dan wel? 

Je gaat een verhaal vertellen. Iedereen doet aan storytelling en vertelt zijn eigen verhaal aan een ander, dus waarom zou jij dat over jouw organisatie niet kunnen? 

Cijfers en groeicurves blijven niet hangen. Een goed verhaal wel. Probeer de nadruk te leggen op een eerlijke, authentieke en duidelijke storyline. Je klanten en eventuele leads zullen veel sneller en langer onthouden over welk bedrijf het ging als je dit goed aanpakt. 

Storytelling

Storytelling en video 

Storytelling en video gaan hand in hand. Storytelling is duidelijk onmisbaar voor een onderneming en dus ook voor bedrijfsvideo. Daarom mag videomarketing niet ontbreken in je bedrijfsstrategie. Door het verhaal van jouw organisatie om te zetten in een bedrijfsfilm, voeg je een extra dimensie toe aan het verhaal dat je misschien al jaren vertelt. Je geeft je bedrijf een gezicht en een stem. Hierdoor zullen kijkers zich identificeren met personages en dus ook met je organisatie. 

Aan de hand van een bedrijfsvideo kunnen emoties, ervaringen, gevoelens en sferen gemakkelijker worden geuit. Je kan je verhaal dus beter vertellen door de extra dimensie die video brengt. 

In de praktijk 

Het zal niet verbazen dat voor de creatie van zo een bedrijfsfilmpje heel wat creativiteit nodig is. Daarnaast moet er ook op strategisch vlak heel goed uitgewerkt zijn wie jullie doelgroep is, wat je tone-of-voice zal zijn en welke boodschap jullie kunnen brengen. 

Ook over enkele narratieve elementen moeten worden nagedacht: 

  • Welke en hoeveel personages spelen mee in je bedrijfsvideo? Een personage hoeft niet per se een persoon te zijn. Het kan ook een dier of object zijn. Door niet te kiezen voor het meest voor de hand liggende, kan er een verassend effect ontstaan. 

  • Bepaal de setting (tijd en plaats) waar het verhaal zich afspeelt. 

  • Indien je een conflict (zie storytelling/the hero’s journey) wil integreren in de bedrijfsfilm, moet hier ook over worden nagedacht. 

  • Hoe is het verloop van het verhaal? 

  • Welke emotie en welk gevoel wil je meegeven aan je kijker? 

Zie je niet goed hoe hieraan te beginnen? Laten we dan samen zoeken naar die beste oplossing.  We plannen een brainstorm in met de regisseur of producer die best matcht met jouw bedrijfsvisie. 

Voor sterke storytelling, een sterk concept en die nodige voorbereiding, kan je bij MOTCHA terecht.