Als je een video wil filmen, heb je 2 keuzes:
Er is geen snel antwoord op die vragen, omdat het afhangt van de situatie waarin je je bevindt. In deze blog zoomen we dieper in (pun intended) op wanneer je beter kiest voor een camera en wanneer je smartphone volstaat.
Download de checklist smartphonevideo
Een smartphone is ‘inferieur’ aan een professionele camera, maar kan in sommige gevallen perfect adequaat zijn.
De algemene vuistregel voor smartphones is heel gemakkelijk: is het vluchtige, minder professionele content, oftewel snackable content? Dan volstaan de camera en microfoon van je smartphone in de meeste gevallen.
Hier zijn alvast enkele voorbeelden waarin je je smartphone kan gebruiken.
Vlogs vinden vaak plaats in kantoorruimtes, woningen of buitenshuis. Het gaat meestal om 1 persoon die inzichten of ervaringen deelt met zijn of haar publiek.
Daar heb je niet per se een professionele camera voor nodig. Voor zulke toepassingen volstaat je smartphone.
Social media behoren tot de meest vluchtige kanalen ter wereld. We scrollen als bezetenen door onze newsfeed op zoek naar amusante of leerrijke content.
Meestal gaat het dus om een informele sfeer waar behoefte is aan korte, maar krachtige video’s.
Je smartphone is een perfect antwoord op die behoeftes.
Bekijk hier een vlog van onze eigenste CEO
Organiseert je bedrijf een event? Gebeurt er iets leuks op het kantoor? Heb je een nieuwe stagiair? Of gaf je net een indrukwekkende demo aan een klant, en wil je dat delen met je publiek?
Dan heb je meer dan genoeg aan de camera van je smartphone.
Wij filmden bijvoorbeeld een kort interview met verschillende smartphones.
Het grootste voordeel aan je smartphone, is dat je hem zo goed als altijd op zak hebt. Je neemt hem gemakkelijk bij je en kunt bijna meteen beginnen filmen.
Je begrijpt uiteraard dat een professionele camera het altijd wint qua kwaliteit ten opzichte van een smartphone.
Als je professionele video’s wilt opnemen, dan moet je altijd teruggrijpen naar een high end camera.
In een bedrijfsvideo (en zeker in commercials) wil je overkomen als een professionele organisatie. Het laatste dat je dan wilt, zijn de schokkerige beelden en minder optimale audio van een smartphone.
Je wilt vloeiende beelden, het liefst vanuit meerdere standpunten én met haarscherpe kwaliteit. Dat gaat nu eenmaal moeilijker met een smartphone.
Zo namen wij onze bedrijfsvideo op met een professionele camera!
Smartphone-video’s zijn leuk om te bekijken op een andere smartphone en op een computerscherm. Maar dat verandert snel wanneer je dezelfde video’s op groot scherm vertoont.
Wat eerder een redelijk scherpe video was, is nu een uitgerokken hoop pixels. En dat is logisch. De camera van een smartphone is niet voorzien op zo’n grote schermen.
Wil je een video op groot scherm vertonen? Gebruik dan een professionele camera.
Voor een multicam video filmen meerdere camera’s op hetzelfde moment vanuit verschillende perspectieven. Nadien monteer je de video op zo’n manier dat de verschillende perspectieven elkaar afwisselen.
Multicam video betekent natuurlijk meer camera’s en montagewerk. Voor dit soort video kan je zowel smartphones als professionele camera’s gebruiken. Die keuze hangt af van het kanaal waarop je de video wilt publiceren.
Gebruik smartphones voor alles gelinkt aan social media. Voor video’s die je op tv of groot scherm wilt uitzenden, gebruik je beter professionele camera’s.
Het grote voordeel hebben we al meerdere keren belicht. Een camera is beter uitgerust om video-opnames aan te kunnen. Scherp beeld en duidelijke audio zijn vanzelfsprekend met een degelijke camera. Bij smartphones verlies je altijd kwaliteit.
Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan een professionele camera.
Laten we eerst de meest ‘logische’ nadelen benoemen.
Een smartphone is compact en heb je standaard op zak. Je moet letterlijk je smartphone uit je broekzak nemen en je kunt beginnen filmen.
Een volgende nadeel is de gebruiksvriendelijkheid. We weten perfect hoe de camera van onze smartphone werkt en wat we er allemaal mee kunnen. Met een échte camera is dat anders. Er zijn veel menu’s en instellingen die je kan aanpassen. Het is niet altijd duidelijk wat al die zaken zijn. Bij een camera is achtergrondkennis dus best handig.
Na deze vergelijking van smartphone vs. camera is het besluit kort: heb je een snelle oplossing nodig om vluchtige content zoals een vlog of snackable content op te nemen? Dan volstaat je smartphone in de meeste gevallen.
Wil je professioneel aan de slag? Film dan altijd met een camera. De kwaliteit van de video is altijd superieur aan smartphonevideo’s.
Professionele video’s creëren is niet altijd de gemakkelijkste zaak van de wereld. Heb je iemand nodig die je helpt om een sterk resultaat neer te zetten?
Contacteer ons voor een kennismaking Download de checklist smartphonevideo