script smartphonevideo tip preproductie

14 tips om video’s te filmen met je smartphone

Reading time: 4 min.
Share

Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen video’s maken met een smartphone. En iedereen doet het ook, van tieners tot bedrijfsleiders. Toch varieert de kwaliteit van die filmpjes enorm. Met deze 14 tips kom je gelukkig al een heel eind!

1. Zet je vliegtuigmodus aan

Het is lastig wanneer je een opname moet onderbreken omdat iemand je belt of omdat je een Whatsapp-bericht ontvangt.

Door je smartphone in vliegtuigmodus te zetten, zorg je ervoor dat niets of niemand je kan storen terwijl je een video opneemt. Dat resulteert in minder takes en dus snellere resultaten.

2. Gebruik de achtercamera van je smartphone

De voorcamera van je smartphone is altijd van mindere kwaliteit dan de achterste. Gebruik daarom altijd de achterste camera van je smartphone als je filmt.

Wil je recht in de camera kijken, maar heb je niemand om je te filmen? Vermijd dan die frontcamera en gebruik een statief voor de beste beeldkwaliteit.

Zo bedraagt het verschil tussen de voor- en achtercamera van een iPhone X maar liefst 5 megapixels!

3. Verticale vs. horizontale video

Vraag je altijd op voorhand af of je een horizontale of verticale video wilt creëren. Het antwoord op die vraag vind je bij de kanalen waarop je de video gaat verspreiden.
In principe gebruik je altijd horizontale video. De enige uitzondering voor verticale video? Video’s die je gebruikt voor Facebook en Instagram Stories, reels en TikTok uiteraard.

4. Zorg voor voldoende geheugen

Video’s zijn zware bestanden. Zeker als je in HD of zelfs 4K filmt. Het zou zonde zijn als je begint te filmen en na 30 minuten ziet dat je smartphone onvoldoende geheugen heeft.

Zorg er op voorhand voor dat je voldoende ruimte hebt om meerdere takes op te nemen zonder halverwege te moeten stoppen. Je voorkomt op die manier dat je tijd verspilt.

5. Bereid je verhaal voor

script smartphonevideo tip preproductie

6. Zoom nooit in

Smartphone zoom

7. Zorg voor zo veel mogelijk natuurlijk licht

Belichting is een van de belangrijkste aspecten van filmen. Het maakt niet uit of je een camera of een smartphone gebruikt. Zowel onderbelichting als overbelichting zorgen voor slechte beelden die niet professioneel overkomen. Bovendien beperk je de mogelijkheden in montage en post-productie.

natuurlijk licht smartphone video

8. Ga niet van een donkere naar een lichte plaats of omgekeerd

Zoals eerder gezegd is licht een belangrijk aspect van elke opname.

Stel dat je aan het opnemen bent in helder zonlicht. Het laatste dat je dan wilt doen is een donkere ruimte betreden. Je camera heeft zich aangepast aan de zonnige lichtomstandigheden en gaat zich niet instant aanpassen als je een donkere ruimte binnenstapt.

Zorg er dus voor dat je zo’n scènes in meerdere takes doet. Anders gaat de plotse overgang van knap, helder beeld naar duisternis niet erg aangenaam ogen.

9. Maak zo weinig mogelijk gebruik van timelapse & slowmotion 

De meeste smartphone-camera’s beschikken vandaag over leuke features zoals een slowmotion-camera.

Met sommige smartphones kun je zelfs een timelapse opnemen. Hoewel die extra’s leuk zijn om eens uit te proberen, raden we je af om ze te gebruiken voor commerciële video’s.

Door je beelden met de standaardmodus te filmen, houd je alle opties open voor je beelden. Nadien kan je nog gemakkelijk beelden vertragen of versnellen tijdens de post-productie van je video.

10. Vergrendel exposure en focus

Voor foto’s is het vaak handig dat je smartphone de helderheid en focus automatisch aanpast aan de situatie. Maar voor video kan het een ramp zijn. Plotse aanpassingen kunnen de kwaliteit van je video naar beneden halen.

Stel daarom exposure en focus altijd zelf in. Zo eindig je altijd exact met wat je zelf instelt in plaats van wat de smartphone automatisch instelt voor jou.

11. Zorg voor een schone lens

De meeste smartphones bevinden zich in broekzakken en handtassen. Daar komen ze in contact met enerzijds stof en vuil en anderzijds jouw vingerafdrukken.

Voordat je begint te filmen, moet je je lens reinigen. De kleinste vingerafdruk kan de kwaliteit van je beelden aantasten.

12. Zorg voor stabiliteit

Smartphone video stabiliteit

13. Zorg voor kwalitatief geluid

smartphone video geluid microfoon plofkap

14. Voorzie je smartphone van de juiste accessoires

Accessoires zijn geen must. Je kunt al goed uit de voeten met alleen je smartphone. Maar besef wel dat accessoires je werk vlotter en vooral efficiënter laten verlopen.

We raden wel aan je accessoires aan te schaffen bij een speciaalzaak en de (te) budgetvriendelijke gadgets ter vermijden.

Smartphone video set