Social media video's

Basiselementen voor sterke social media-video’s

Partager

Video is niet meer weg te denken in het marketinglandschap. Websites, social media en zoekmachines zetten er stevig op in. De reden daarvoor is simpel: video wérkt.

De grootste platformen voor videoconsumptie zijn social media. Maar om succesvolle video’s te publiceren op een van die platformen, hou je het best rekening met enkele basisprincipes.

Social media video's

Ken de context van elk sociaal medium

Er is een reden dat bijna iedereen actief is op verschillende social media. Ze verschillen hard van elkaar.

Je ontmoet er verschillende mensen en je gedraagt je ook anders.

  • Op Facebook telt amusement en ontspanning en je komt in contact met je persoonlijke kring.
  • Voor Instagram telt hetzelfde. Maar je werkt bijna puur visueel, daar waar Facebook een combinatie is van visueel en tekst.
  • LinkedIn zoeken we dan weer op in een professionele context. We doen daar graag inzichten op en ontmoeten andere professionals die een gelijkaardige job hebben.

Kortom zijn Facebook & Instagram gericht op persoonlijk gebruik en LinkedIn op professioneel gebruik.

Weet wanneer je doelgroep zich waar bevindt

Wanneer je een social media-video publiceert, mik je op maximale impact. Je wilt de juiste mensen op het juiste moment bereiken.

Als je doelgroep zich voornamelijk op Facebook bevindt, maar je gebruikt LinkedIn als voornaamste medium, dan mis je kansen.

Als je doelgroep voornamelijk actief is tijdens het weekend, dan post je je beste content liever niet op weekdagen.

Door te achterhalen op welk platform en op welk tijdstip je doelgroep actief is, haal je het meeste uit je social media-video’s.

Optimaliseer voor mobiel met ondertiteling en korte laadtijden

We scrollen voornamelijk door onze social media-feeds op onze smartphones.

Het gebeurt zelden dat je geluid aanstaat. Zorg er daarom voor dat je video’s te bekijken zijn zelfs al staat je volume op 0. Dat doe je gemakkelijk door ondertiteling of begeleidende tekst te voorzien in je video.

Daarnaast bevind je je vaak buitenshuis. Op die momenten schakel je je mobiele data in. Juist dan heb je graag dat video’s snel laden. Upload je video in het kleinst mogelijke formaat om laadtijden te verkorten.

 

Social media alsmaar belangrijker

Grijp snel de aandacht

We zeiden het al eerder: je komt social media-video’s toevallig tegen wanneer je door je feed scrollt. Je gaat er niet actief naar op zoek.

Maar we krijgen zoveel content op ons af in onze feeds dat we een keuze moeten maken. Je kan niet alles volledig bekijken. Je geeft social media-video’s enkele seconden om je aandacht te verdienen. Als de video’s daar niet op enkele seconden in slagen, dan scroll je verder.

Uit onderzoek blijkt dat we in 2000 een concentratiespanne van zo’n 12 seconden hadden. Vandaag ligt die concentratiespanne onder de 8 seconden. Dat is minder dan de 9 seconden die een goudvis heeft!

Maak er daarom een gewoonte van om je social media-video’s to the point te starten en bliksemsnel de aandacht te grijpen.

evolutie van de menselijke concentratie

Hanteer het juiste formaat en de juiste duur

Elk platform  heeft andere vereisten voor video’s wat formaat, duur en de lengte van je bijschrift betreft.

De vuistregel voor filmrichting is simpel: film altijd horizontale video’s met de uitzondering van Stories op Facebook en Instagram.

De duur van je video is geen eenheidsworst. De ideale lengte van een video verschilt per platform. Zo is 30 seconden ideaal voor LinkedIn en Instagram. Op Facebook is 1 minuut de ideale lengte.

Let wel op! Dit zijn vuistregels die niet hetzelfde zijn voor iedereen. Afhankelijk van de boodschap die je brengt kan het zijn dat de ideale lengte veel te kort of misschien zelfs veel te lang is. Het belangrijkste is dat je de video kort en krachtig houdt. Je kijkers blijven enkel kijken als je niet rond de pot begint te draaien.

Ook de maximale lengte van je bijschrift verschilt per platform. Hier geldt natuurlijk hetzelfde als voor je video: kom snel to the point. De platformen gaan je bericht afbreken na een bepaald aantal tekens, waarna je opbotst tegen de ‘lees verder’ notitie. informeer je dus zeker wat hier de actuele regel is.

Pas dezelfde video aan per sociaal medium

Je begint een idee te krijgen van hoe Facebook, Instagram en LinkedIn allemaal onder de noemer social media vallen, maar onderling sterk verschillen van elkaar.

Wat op LinkedIn werkt, werkt misschien niet op Facebook. Want er zijn verschillen wat betreft context, doelgroep en gedrag.

Daar moet je jezelf op voorbereiden. Dat doe je door niet tevreden te zijn met één video.

One size does not fit all.

Investeer in verschillende versies, duurtijden en formaten om een maximaal bereik te realiseren.

Stel dat je een video maakt over een topchef.

Op Facebook en Instagram scoor je met snackable content. Laat hem een van zijn signatuurgerechten klaarmaken en geef het kort weer.

Maar LinkedIn is de laatste plaats waar je leuke gerechtjes moet delen. Wat wel ideaal is? Interview de topchef over hoe hij zijn zaak succesvol maakt. Laat hem vertellen over ondernemerschap. Zo’n video kan je dan wat langer maken zolang het relevant en to the point blijft.

Ideale video lengte

Creëer sterke social media-video’s

Zo zie je maar. Social media-video’s creëren is geen nattevingerwerk. Je steekt er tijd, moeite en veel denkwerk in om zo efficiënt mogelijk te zijn op elk platform.

Wanneer jij je aanpast aan de noden van je doelgroep op de verschillende social media, behaal je de beste resultaten. Want video werkt.

Niet zeker hoe je daaraan begint?

Contacteer ons voor een verkennend gesprek

Wordt het je allemaal te veel? Sla je de info niet meer op. Stap dan met MOTCHA in een videomarketing traject en onze en jouw marketeers gaan #samenvanstartmetvideo.

Je leert de theorie omzetten in praktijk waarna je een kick-off krijgt om zelf je contentstrategie verder uit te bouwen.