Teleprompter

Een teleprompter gebruiken? Zo loopt het helemaal goed

Partager
Teleprompter

Tijdens de opnames 

De dag van de opnames is aangebroken. Werk je voor het eerst met een autocue? Geen zorgen! Onze crew staat voor je klaar om je te helpen en hun ervaringen te delen. 

Bij het brengen van het verhaal, probeer je het best een mooi evenwicht te vinden tussen lezen en vertellen. Door niet alles letterlijk af te lezen, zorg je ervoor dat het verhaal goed en natuurlijk overkomt. 

Als je te veel afleest, glijden je ogen van links naar rechts. Gebruik daarom je tekst meer als leidraad. Doordat een teleprompter de tekst voorbij doet vloeien, kijk je naar een vast punt op het scherm: de tekst verschijnt op jouw spreektempo. 

Tijdens de test met de autocue zal je ook merken dat het een duidelijke doorlopende tekst moet zijn. Bepaalde handelingen of aanwijzingen in de tekst schrijven, raden we daarom af. Je zegt namelijk liever niet hardop ‘publiek klapt in de handen’. 

professionele camera in opnamestudio

Aandachtspunt: je lichaamstaal 

Je hebt alles mooi voorbereid, je bent helemaal klaar voor de opnames en hebt na een eerste test het gevoel dat alles vlot en goed loopt. Vervolgens kijk je naar de testopname en zie je dat je delivery toch niet zo goed overkomt. Wat nu? 

Lichaamstaal is net zo belangrijk als spreektaal bij het brengen van een goed verhaal. Zowel voor een publiek, in een face-to-face gesprek, als bij video-opnames is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je lichaamstaal. 

Breng alles met enthousiasme, zowel in je lichaamstaal als in je stem. Je brengt je verhaal, je bent voorbereid en je staat achter wat je zegt. Stel je voor dat je het tegen een vriend of collega vertelt in plaats van voor een camera. 

Hou dat enthousiasme vast en gooi het er maar uit! Je zal niet snel ‘over the top’ overkomen. Meer nog, eenmaal in beeld gebracht komt maar de helft van dat enthousiasme over. Let natuurlijk wel op dat je niet gaat schreeuwen of luider praten. 

Zoals je soms te horen krijgt dat je bij telefoongesprekken een lach op je gezicht moet toveren om enthousiasme en vriendelijkheid in je stemtoon te krijgen, is dit ook zo bij het presenteren of brengen van een verhaal. Ontspan en lach naar de camera

Nog een belangrijke tip: neem een natuurlijke houding aan en gebruik af en toe, net als in een normaal gesprek, je hoofd, schouders, armen en handen. Zo kom je natuurlijker over en valt het minder op dat je naar een teleprompter kijkt. 

teleprompter in opnamestudio